
Ecologisch advies
Een biodiverse tuin is niet enkel een bloemenweide waar passerende insecten zich kunnen voeden, maar biedt ook daadwerkelijk huisvesting en voortplantingsmogelijkheden voor verschillende soorten. Om dit te realiseren moet goed gekeken worden naar de omstandigheden zoals bodem, grondwaterstand, microklimaat, maar ook naar wat er al in de buurt aanwezig is. Als u specifieke soorten wilt huisvesten, moeten deze wel in de omgeving aanwezig zijn. Naast de aanplant en andere structuren, is het voor veel dier- en plantensoorten ook belangrijk hoe een tuin wordt onderhouden. Wat moet u juist wel (laten) doen en wat moet u vooral mijden? Hoe krijgt een vijver van uitstekende kwaliteit zonder kunstmatige middelen? Over al deze onderwerpen kan ik na een gesprek en gedegen veldwerk een advies voor u schrijven.

Ontwerp
Een goed ontwerp heeft absolute meerwaarde voor de beleving van uw tuin. Een geslaagd ontwerp gaat voorbij hetgeen u zelf had kunnen bedenken. Het ontwerpen van een biodiverse tuin gaat weer een aantal stappen verder; het gaat hierbij niet alleen om uw beleving, maar ook om de huisvesting van een grote verscheidenheid aan soorten. Ik werk graag een ontwerp voor u uit, rekening houdend met esthetiek, beleving en ecologie. Een biodiverse tuin ervaart u nog intenser door de extra natuurbeleving. Ontwerpen kunnen met de hand en digitaal (3D) worden gemaakt. Naast het ontwerp kan ook een ecologisch advies en onderhoudsadvies worden opgesteld om het meeste uit uw tuin te kunnen halen.

Beplantingsplannen
Bij het maken van beplantingsplannen werk ik zoveel mogelijk met inheemse plantensoorten. Die vormen de basis van een gezond ecosysteem: ze sluiten aan bij de bodem, het klimaat én de insecten en dieren die hier van nature thuishoren. Door streekeigen soorten toe te passen, help ik de biodiversiteit te versterken en bij te dragen aan ecologische samenhang in de omgeving.
In elk plan houd ik rekening met de standplaatsomstandigheden, zoals licht, bodemtype en vochtigheid. Ook zorg ik voor variatie in structuur en bloeitijd, zodat het hele jaar door iets te halen valt voor insecten, vogels en andere dieren. Daarnaast denk ik mee over het beheer op de lange termijn – want zonder goed beheer verliest een tuin of terrein snel zijn ecologische waarde.
Op die manier maak ik beplantingsplannen die niet alleen passen bij de wensen van de klant, maar ook een positieve impact hebben op de natuur.

Natuurlijke illustraties
In mijn illustraties breng ik de natuur tot leven met aandacht voor detail én samenhang. Ik maak tekeningen voor onder andere informatiepanelen, educatief materiaal en drukwerk, waarbij ik niet alleen de soorten afbeeld, maar ook de ecologische relaties daartussen. Zo versterkt de tekening de boodschap van de tekst – of maakt hem zelfs overbodig.
Ik werk graag op een heldere, toegankelijke manier, waarbij elke illustratie bijdraagt aan beleving en begrip. Of het nu gaat om een voedselweb, een beplantingsplan of een detail van een inheemse bloem: ik zorg dat het klopt, visueel én ecologisch.